Voor veel honden is de jaarwisseling geen feest. Plotselinge flitsen in allerlei kleuren, knetterend lawaai, sissende en fluitende geluiden en een heleboel harde knallen. Begrijpelijk dat een hond niet goed weet wat hij hiermee moet!

Het is niet precies bekend hoeveel honden lijden aan vuurwerkangst, maar een groot percentage hondenbezitters merkt in mindere of meerdere mate dat hun hond nerveus of bang is. Dit uit zich in onrust, piepen, blaffen, onzindelijkheid en vernielzucht. Tegen het einde van het jaar worden dierenartsen vaak verzocht kalmerende middelen voor te schrijven om honden enigszins comfortabel door de jaarwisseling heen te helpen. Het is echter veel effectiever en duurzamer om te starten met vuurwerktraining. Wanneer men reeds enkele maanden van tevoren begint, is er een grote kans dat de jaarwisseling al een stuk soepeler zal verlopen.

Hoe ontstaat vuurwerkangst?

Vanaf dat een pup 3 weken oud is, begint de socialisatiefase. Tijdens deze fase zijn pups erg nieuwsgierig van aard en zullen ze ook niet zo snel ergens voor terugdeinzen. Wanneer ze in deze periode onverhoopt toch ergens van schrikken, incasseren ze dat meestal zonder problemen.

Na de leeftijd van 12 weken begint de zogenaamde 'angstfase'. In deze periode kunnen jonge honden sneller ergens van schrikken en angstig worden. Ze herstellen minder goed na een negatieve ervaring en op die manier kan de basis voor (vuurwerk)angst gelegd worden. Het is belangrijk om te realiseren dat er ook een erfelijke basis voor het ontwikkelen van angst kan zijn. Bij de aanschaf van een pup is het verstandig te informeren naar (vuurwerk)angst bij de ouderdieren.

Men zou kunnen denken, het is maar even, maar één keer per jaar. Echter, naast het feit dat het een hele vervelende ervaring is, wordt de hond na elke negatieve ervaring steeds angstiger. Hierdoor kan de hond gegeneraliseerde angst ontwikkelen. Dit betekent dat de hond ook voor andere harde geluiden angst kan ontwikkelen, zoals onweer. In plaats van een probleem wat zich één keer per jaar op een vast tijdstip voordoet, is uw hond frequent en op onvoorspelbare tijden angstig. Dit heeft grote invloed op het welzijn van honden.

Naarmate het gedragsprobleem langer bestaat, wordt het lastiger dit succesvol aan te pakken. Een hond leert echter zijn hele leven door. Dus, ideaal gezien wordt bij honden met gedragsproblemen zo snel mogelijk gestart met gedragstraining, maar het is nooit te laat om ermee te beginnen.

Deze training is altijd een privé training gericht op het individu.

Kosten

€ 45,- per uur of € 27.50,- per half uur.

Contact

Hondenschool Angelique

Distelweg 25

2215 DS Voorhout

06 41 948 640

hondenschoolangelique@gmail.com

© Copyright 2022 . Alle rechten voorbehouden.

Search